viernes, 19 de diciembre de 2008

Blanca Navidad...


¿Por qué la nieve es blanca? La nieve, al igual que el hielo es agua congelada; es decir, agua en estado sólido. Esto sucede cuando, manteniendo la presión atmosférica, reducimos la temperatura a 0ºC o inferior.

Pero... si la nieve y el hielo són ambos agua sólida ¿Por qué el hielo es transparente y la nieve no? ¿Qué misterio oculta la nieve tras su color? Si pudiéramos observar la nieve con algunos aumentos, veríamos que está formada por cristales de hielo de hermosas formas hexagonales, como el de la fotografía que introduce este escrito. Entre esos cristales hay pequeñas capas de aire. Esas zonas con aire difunden la luz, es decir la envian a todas las direcciones. El tamaño de estas cavidades, aún siendo pequeño, es suficientemente grande como para que no se aprecie selección cromática, por tanto, todos los colores participan de este viajar a todos los lugares. La luz, al ser enviada a todas las direcciones y para todos los colores se suma dando un aspecto blanquecino. Ya que al fín y al cabo, la luz blanca, no es nada más que eso, la suma de todas las longitudes de onda de la luz visible.

Este, es un efecto parecido al que provocan las minúsculas gotas de agua en las nubes, y que también consiguen hacernos ver las nubes, blancas. Así que la luz blanca que vemos proviene de la dispersión que produce el aire entre los cristales de la nieve o las gotas de agua en las nubes. ¡Desvelado el misterio!

Esta y muchas otra preguntas curiosas encuentran respuesta en los libros escritos por el físico Javier Fernández Panadero:

¿Por qué el cielo es azul?


¿Por qué la nieve es blanca?



Ambos proporcionan una entretenida y ligera lectura, para grandes y pequeños, ideal en estas fechas de parada y reencuentros.

Y con esta recomendación literaria os deseo a todos Feliz Navidad Blanca!!

20 comentarios:

Anónimo dijo...

Y por que el hielo de los glaciares tiene es azul tan intenso?

ilamandarina dijo...

Hola Ramon!

Bueno... con tu pregunta el tema sube de nivel!! La verdad es que no estoy 100% segura... En principio hubiera pensado que debido a una mayor compactación del hielo, tal vez las cavidades de aire son menores y entonces la luz dispersada es la correspondiente a la longitud de onda menor, el azul... pero buscando, buscando, he encontrado otra explicación.

Parece ser que el color azul intenso que se observa en los glaciares es debido a la condensacion de las particulas de oxigeno, cuyo nucleo es azul. Al congelarse, dichas particulas o nucleos de atomo, estos se juntan, manifestandose el color azul. Dicho efecto no es perceptible a corta distancia. En la observación de estos tonos tan especiales también influyen los efectos directos o indirectos de la luz solar.

No sé si es más cierta la primera hipótesis, o la segunda o una combinación lineal de ambas... De hecho, dejo tu pregunta abierta para que cualquier persona que quiera contestarte, no dude en hacerlo...

La ciencia, ya tiene estos misterios... Las respuestas están ahí a fuera, pero las correcciones para las no acertadas... Ay! Eso es más complejo!!

A ver si conseguimos ayudarte con tu duda... y ayudándote nos divertimos y culturizamos!!!

Mil gracias y un abrazo!

Anónimo dijo...

La de ciencia que hay en un pedazo de agua congelado!

Tambien he encontrado



esta explicacion.

ilamandarina dijo...

Gracias Ramon!

Si... El azul tiene menor longitud de onda y eso también implica que tenga mayor energía. La energía de la luz es proporcional a su frecuencia y longitud de onda y frecuencia són inversas la una de la otra... Con lo cual las luces de menor longitud de onda son las más energéticas. El azul, el violeta, los ultraviolados, rayos X, rayos Gamma son la radiación más energética del espectro electromagnético y la de menor longitud de onda.

Bueno, bueno, propongo que vayamos pensando ideas y buscando soluciones hasta quedar azules nosotros mismos y entender los porqués del color!! Jaja

Un saludo!!

ila

Unknown dijo...

Hola!
L'article de la platja és molt maco! La de coses que s'aprenen llegint el blog!

Cris

Victor dijo...

Jo suposo que a banda de tot això, també i deu tenir bastant en compte que el gel de les glaceres està format per aigua que no és pura. I hi intervenen tants altres factors que a l'hora de determinar el color s'ha de fer un anàlisi específic de cada cas...
Però és interessant això de la longitud d'ona del blau...
Salut!

Anónimo dijo...

Independentment de com estigui format el gel, el blau es força impressionant.
A veure si uns penjo algunes fotos de fa anys a Alaska.

De moment he trobat que m´ho recorda força.
aixo Espero que us agradi.

ilamandarina dijo...

Com diu en Víctor l'aigua que forma el gel a les glaceres no és pura i això evidentment també afecta al color...
Molt maques les fotos, Ramon, merci!! Però si no m'equivoco tu en tens de pròpies, oi? A veure si ens fas algun link... com a regal nadalenc...
Per cert, aquests dies he estat amb el Toni intentant preparar un text sobre la Teoria de Cordes!! M'encanta això de que m'ajudeu i participeu!! Gràcies!!
Un petó a tots i feliç 2009!!!
ila

Jordi A. dijo...

Jo tenia entès que el blau del gel de les glaceres es devia a un fenomen d’absorció més que no pas a un de dispersió. El gel compactat i lliure de bombolles d’aire absorbeix més eficaçment la part vermella del espectre. Si la llum és reflexada veurem blanc, si veiem la llum després d’una absorció superficial, també veurem blanc, però si la veiem després de patir una absorció "profunda",llavors veurem blau...

En aquest link (força interessant i que parla del color en general), venen a confirmar això que menciono...

De totes formes, he mirat diferents fonts i he vist diferents explicacions, o sigui que no ho tinc clar del tot... de totes formes, crec que la teoria de l’absorció, basada en qüestions de grandària dels cristalls i de densitat, sembla la més plausible.

Sigui com sigui, aquí teniu un link a una altra foto, que trobo realment preciosa:

blue iceberg

Records, i Bon Any per a totes i a tots!

Javi dijo...

Hola

Soy Javier, el autor del libro.

Muchas gracias por el post.

Un saludo a ti y a tus lectores, aprovecho para dejarte mi correo javierfpanadero@yahoo.com y para decirte que he publicado otro libro "El mundo de Max" que quizá te guste.

Un saludo

Javi

ilamandarina dijo...

Be, be... sembla que el tema dóna per a molt!! Tants científics, tantes hipòtesis... i no se quantes fonts consultades...

Gràcies Jordi per la teva aportació, ho miraré amb calma... sembla coherent també... A vere si aquest 2009 trobem la solució!

También quiero agradecer especialmente la aportación de Javier Fernández, el autor de los libros que recomendaba para estas vacaciones!! Tal vez, Javier también tiene su aportación sobre el tema... Yo, le animo a participar, en esta y en otras cuestiones científicas y mandarínicas.

Realmente participar de estos intercambios científicos es un gran regalo Navideño!! Gracias a todos!!!

ila

dt dijo...

Bé, jo no sóc un expert en gels però els meus pobres coneixements sobre la radiació electromagnética em diuen que anem tots pel bon camí (absorció-dispersió).
En el fons també hi ha una dependència amb les impureses de l'aigua.
Si omplissim la banyera de casa i la congelessim, no tindríem gel blau, per molt que la llum penetri i sigui absorvida, seria segurament gel blanc. Fa poc vaig veure a un programa de la televisió com feien les barres de gel transparents. En el procés agitaven l'aigua mentre la congelaven de manera que les impuresses anaven al eix i després les extreien i reomplien amb aigua "pura".
Tanmateix si congelessim aigua rica en CO2 també obtindríem gel blanc.
Així, crec que per a que el gel sigui blau, hi ha d'haver quelcom més que un fenomen de dispersió-absorció. Tot i que la causa final del color si que serà la diferent dispersió-absorció produida pels components del gel, ja que el fet que domini un procés o un altre depén del número atómic del medi (Z), de la energía de la radiació (longitud d'ona) y de la densistat electrónica del medi.
Bé potser em deixo alguna cosa però és diumenge i la meitat de les neurones estan descansant...
Salut!

Jordi A. dijo...

Hola dt! Es que a més,ha d'haver un procès previ de compactació i reorganització de l'estructura dels cristalls, amb "purificació", en el sentit de perdua d'aire. Per això si congeléssim el contingut de la banyera de casa no obtindriem gel blau: el gel s'ha de compactar i patir una transformació, tot i que continui essent gel I, doncs per fer el canvi halotròpic es necessitarien presions enormes, i tot i que no ho sé del cert, no crec que es pugui donar a la Terra de manera natural cap altra tipus de gel diferent del gel I, el "normal".

El gel "vell",és lliure de bombolles d'aire i es compacta tant per la pressió com per efecte de la congelació de l'aigua líquida que percola pels intersticis que queden lliures. Té un índex de refracció diferent, i suposo que una capacitat de selecció de les longituds d'ona que absorveix diferent que no pas el gel "nou". Aquí ha d'estar l'origen del gel blau...

Jordi A. dijo...

Per cert,i entroncant amb el que comenta en Victor, heu sentit parlar de la neu rosa? Diuen que a Paris (i suposo que també a altres llocs d'Europa) de tant en tant cau neu rosada. Pel que sembla, es degut a la contaminació de la neu amb pols provinent del Sahara.. Buscant més dades sobre aquest fenòmen, he trobat que també es dona neu rosa quan hi creix una cyanobactèria que la tenyeix d'aquest color. Aquí trobareu el blog on he trobat la info, i una foto molt maca.. Pel que es veu, aquesta neu rosa te gust de síndria("watermelon snow")!!! Potser algun tertulià de la Mandarina més aficionat a l'alta muntanya que no pas jo l'hagi pogut veure (i tastar!) alguna vegada! Si és així, espero comentaris al respecte, je,je,je...

Anónimo dijo...

Jo he trepitjat moltes vegades neu rosa al Pirineu i als Alps. Normalment cap a mig estiu, diguem que la tinc associada a "neu vella", que no invita massa a satifer la set la veritat. No l'he tastat

ilamandarina dijo...

Mireu, mireu!!
Varem començar amb la neu blanca, per preguntar-nos el per què del gel blau i ja estem a la neu rosa!! No us sembla impressionant!!
Gràcies al Toni i al Jordi per les seves col·laboracions científiques!! I a en Ramon per les seves experiències alpines!!
Salut a tothom!!!
ila

ilamandarina dijo...

Más nieve sandía para vuestros paladares:

http://fogonazos.blogspot.com/2006/07/el-misterio-de-la-nieve-sanda.html

ila

Jordi A. dijo...

Ostres, molt bo aquest link Irene! la foto de Colorado és brutal! I a més pot haver neu negra, marró, groga... segons l'alga que hi visqui... Com diria el Sr. Spock, "fascinant"! :-)

Per cert, gràcies a en Ramón pel seu comentari sobre la neu rosa. La veritat és que a mi també hem faria respecte provar-la, per més que em diguin que no passa res...

Una abraçada!

CrMeyer dijo...

Hola, pues si estoy interesada en la invitación. Mi nombre es Claudia y posteo desde El Salvador. Gracias por el comentario y el link al blog: será recíproco.
saludos cordiales.

UFAZ88 dijo...

Great article

Game information: BACCARAT